29 juni - Planeringen tar form, och så även jag

Program
Torsdag 6 juli
10.30-12.00: Avresa till Arlanda
13.25-14.55: Flyg Stockholm – Kiruna
15.30-16.30: Buss Kiruna-Nikkaluokta
16.30: Checka in på Nikkaluokta Fjällstation
17.00: Titta runt, köpa frukost till vandringen
18.00: Restaurang Nikkaluokta Skáidi och avnjuta norrländska specialiteter
Fredag 7 juli:
09.00: Vakna, packa ihop
09.30-16.30: Vandra till Keb Fjällstation med paus för frulle samt för lyxlunch, Renburgare.
Från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation väntar nu 19 km med härlig fjällvandring. De första 5,5 km fram till sjön Láddjujávri består av lätt vandring genom björkskog. Väl framme vid sjön hittar du restaurang Enoks, här kan du stanna till för ett mål mat eller något enklare tilltugg innan du fortsätter. Vill du kan du välja att härifrån ta båt över Láddjujávri för att korta vandringstiden under sommaren. Leden fortsätter sedan längs med dalgången och Láddjujávri innan den så småningom viker av och börjar slingra sig uppför fjällsluttningen mot stationen. De sista kilometerna fram till stationen öppnar landskapet upp sig och terrängen blir något brantare. Vandringen tar vanligtvis mellan 5-6 timmar.
17.00: Checka in på Kebnekaise Fjällstation
17.30 2-rätters middag på Elsas kök. Då ringer klockan för den första sittningen. Denna sittning är bra för dem som planerar att göra en toppbestigning följande dag och passar in i guidernas informationsmöte inför toppturen.
Lördag 8 juli: Dags att ta oss upp på ”Sveriges tak”, nu kör vi!
06.00: Frukost
06.30-17.30: Dags att bege sig av mot toppen. Guidad tur via den svårare leden Östra sidan.
Att bestiga Kebnekaise är något som många drömmer om att göra. Följ med våra guider upp via östra leden, ett äventyr som tar dig över bäckar, branter, glaciärer och klättring mot vårt gemensamma mål sydtoppen. Östra leden till Kebnekaise sydtopp är en lång och fysiskt krävande dagstur, men innehåller också Sveriges högsta utsikt!
Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jökelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig iväg ut på den. Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen graderas som tekniskt lätt, och det är fäst en stålvajer i bergväggen, en så kallad ”via ferrata”. Med hjälp av stålvajern som man säkrar sig i med hjälp av klätterutrusning tar man sig vidare de kommande 200 höjdmeter.
Topptursförsöket tar ca 10 timmar att genomföra, beroende på förhållanden på berget
Söndag 9 juli: Basta, chilla, äta god mat (Reservdag)
Måndag 10 juli: Hemresa.
08.30: Frukost
09.00-16.00: Promenera tillbaka till Nikkaluokta.
19.40-21.15: Flyg Kiruna-Stockholm
